Войти

Авторизация

Имя пользователя
Пароль *
Запомнить меня

Онлайн-урок №29 "Синтаксис. Складне речення. БСР. Складне речення з різними видами зв’язку"

Онлайн-урок №29 "Синтаксис. Складне речення. БСР. Складне речення з різними видами зв’язку"

20.04.2016 о 18.30

info ukr

Конспекти до уроку:

Конспект 33. Складне речення. Складне безсполучникове речення 

Безсполучникове складне речення

 

Безсполучниковим називається складне речення, частини якого об'єднані за змістом та інтонацією без допомоги сполучників і сполучних слів. З золота зіткане сяєво ллється, ліс в нім купається, листя сміється.

 

Вид БСР

Особливості

Приклад

з одно-рідними (одно-типними) частинами

частини відносно рівноправні за змістом

Під ногами джвякотить мокрий сніг, поміж

бур'янами вода дзюрчить, до яруг пробивається, синички пурхають з бур'янини на бур'янину.

з неодно-рідними (різно-типними) частинами

одна з частин  підпо-рядковується  іншій

 з умовним   значенням

 перша частина виражає  умову, за якої можлива дія  другої частини

Горобців боятися — проса не сіяти

 із часовим   значенням

 перша частина вказує на час  здійснення дії, про яку  йдеться в другій частині

Зайде сонце — Катерина по садочку ходить...

 з причиновим   значенням

 друга частина розкриває  причину дії чи стану, про які  йдеться в першій частині

Раптом Грицько стулив рота: вода вже сягала йому до очей.

 з наслідковим   значенням

 друга частина виражає  наслідок або висновок із  того, про що йдеться в  першій частині

Огонь гасне зовсім — у хатці темнісінько...

 з  пояснювальним    значенням

 друга частина розкриває,  пояснює чи уточнює зміст  першої частини

Тільки тепер Богдан упізнав: до нього сходинками спускалася Яринина сестра.

 

  Більшість безсполучникових складних речень за своєю будовою і змістом синонімічні до сполучникових (складносурядних і складнопідрядних) і легко перебудовуються в них. Але частина безсполучникових складних речень не може перебудовуватися в синонімічні сполучникові.

 

  Між однорідними частинами безсполучникових складних речень виділяють такі основні види смислових зв'язків:
а. одночасність дій, явищ. Дзвенить у зорях небо чисте, палає синім льодом шлях;
б. послідовність дій, явищ. Ось день проминув, зник і вечір погожий, ніч криє і місто, і табір ворожий...;
в. зіставлення чи протиставлення змісту частин. Бджоли раді цвіту — люди літу.
  У безсполучникових складних реченнях, що виражають одночасність дій, частини можуть мінятися місцями. Десь скрипів віз; за гаєм, у хуторі, співали дівчата. За гаєм, у хуторі, співали дівчата; десь скрипів віз.
  У безсполучникових складних реченнях зі значенням часової послідовності дій чи зіставними відношеннями частини не можуть міняти місце без порушення смислових зв'язків. У тій хвилі відхилилася запона намету, швидким кроком увійшла до намету Олена.
  За будовою безсполучникові складні речення, що виражають одночасність або послідовність дій, є відкритими синтаксичними одиницями й можуть мати необмежену кількість частин. Країною сонною ніч пролітала; Мовчало таємно південнеє море, Дрімали чинари, схилялися лаври, За темний серпанок ховалися гори.

 

Інтонація в безсполучникових складних реченнях

 

    У безсполучниковому складному реченні його частини можуть поєднуватися інтонацією переліку, пояснення і зіставлення.
  Інтонація переліку супроводжується невеликою паузою між частинами речення. Кожна частина вимовляється з поступовим підвищенням голосу на початку й незначним його зниженням перед паузою. Гай зелений вже жовтіє, листя опадає, мина тепло, мина добро, холод наступає.
  При пояснювальній інтонації між частинами речення витримується значна пауза, а пояснювані слова логічно наголошуються. Протягом усієї зими я відчував: щось має статись у цьому світі... 
Інтонація зіставлення характеризується тим, що між частинами речення витримується тривала пауза, перша частина вимовляється підвищеним тоном, друга — зниженим. У мужички руки чорні — в пані рученька тендітна.

 

Розділові знаки в безсполучникових складних реченнях

 

  Залежно від характеру смислових зв'язків та інтонації між частинами безсполучникового складного речення може ставитися комакрапка з комоюдвокрапка або тире.

 

1. Кома ставиться тоді, коли його частини виражають одночасність, послідовність чи сумісність дій, явищ і поєднуються інтонацією переліку. Гнуться клени ніжними колінами, чорну хмару сріблять голуби.
2. Крапка з комою ставиться замість коми, якщо частини речення досить самостійні за змістом або ж значно поширені чи мають свої розділові знаки. Зійшли сніги, шумить вода, весною повіва; земля квіточки викида, буяє травка молода; все мертве ожива.
3. Двокрапка вживається в таких випадках:
а. якщо друга частина речення пояснює, доповнює чи розкриває зміст першої (між частинами можна вставити а саме). У першій частині таких речень часто є слова тактакий, одно (одинодна); бачитидивитисьчутизнатирозумітипам'ятативирішувати та ін. Богдан уперше подумав: може, доведеться їм партизанити. 
б. якщо наступна частина виражає причину того, про що йдеться в попередній частині (між ними можна вставити ботому що). Духовно багатий може спати спокійно: його не обікрадуть.
4. Тире ставиться, якщо:
а. зміст частин речення протиставляється чи зіставляється (можна вставити а). Дурнів не сіють і не жнуть — вони самі ростуть;
б. у першій частині речення зазначається час або умова того, про що йдеться в другій частині (можна вставити колиякщо). Цвіте горобина — пора сіяти огірки й помідори. 
в. друга частина речення виражає раптовий наслідок, швидку зміну подій чи висновок з дії першої частини (можна вставити через цетому). Іде весна, іде красна — земля оживає;
г. у другій частині міститься порівняння з тим, про що йдеться в першій частині (можна вставити немов). Говорить — шовком вишиває. 

Тести до уроку:

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з української мови та літератури №53 "Синтаксис. Складне речення. БСР. Складне речення з різними видами зв’язку"

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з української мови та літератури №54 "Синтаксис. Складне речення. БСР. Складне речення з різними видами зв’язку: Продовження"

Корисні посилання:

Українська мова тест контроль. Безсполучникове складне речення

Розділові знаки у безсполучникових складних реченнях

Складне речення із сурядним і підрядним зв'язком

Новости

Поздравляем всех посетителей нашего сайта с наступающими праздниками!От всего нашего коллектива желаем в Новом году свежих впечатлений, новых знаний, приятного...
Колектив Освітнього порталу "Внешколы" щиро вітає усіх освітян з Днем учителя! Шановні учителі, дякуємо Вам за вашу важливу і складну...

Топ-10

Постмайданное образование Вот уже в четвёртый раз мы составляем рейтинг школ Харькова по результатам сдачи внешнего независимого оценивания (ВНО или...

© 2013-2018, All rights reserved. Образовательный портал "ВнеШколы"