Войти

Авторизация

Имя пользователя
Пароль *
Запомнить меня

Онлайн-урок №16 "Морфологія. Дієслово (Дієприкметник, Дієприслівник)"

Онлайн-урок №16 "Морфологія. Дієслово (Дієприкметник, Дієприслівник)"

20.01.2016 о 18.30

info ukr

Конспекти до уроку:

Конспект 20. Дієприкметник, Дієприслівник 

 

Дієприкметник

 

Дієприкметник – особлива відмінювана форма дієслова, що виражає ознаку предмета за дією або станом і відповідає на питання який? яка? яке? які? Солодко пахло утоптаним у землю набубнявілим житом. Стояли люди злякані, притихлі.
  У реченні дієприкметники найчастіше виступають у ролі узгоджених означень, рідше – іменною частиною складеного присудка. Розгойдане (означення) море по всьому узбережжі викидало на пісок рештки розбитих (означення) під час шторму рибальських суденець. Посмітюха і хлопці були (присудок) тим здивовані (присудок). Якщо дієприкметник уживається в реченні в значенні іменника, він може бути підметом або додатком. Головуючий (підмет) закалатав у дзвоник.

 

Дієприкметниковий зворот – це дієприкметник із залежними від нього словами. Дієприкметникові звороти, які стоять після означуваного слова, відокремлюються комами. Навіть діти, занепокоєні батьківською тривогою, довго не засинали. АлеНавіть занепокоєні батьківською тривогою діти довго не засинали.
  Дієприкметникові звороти, що стоять перед означуваним словом, відокремлюються лише тоді, коли вони мають додаткове обставинне значення, наприклад, причинове. Захоплений своєю тяганиною з конем, Сивоок не зауважував безлічі подій і речей.

 

Стан

 

Активні дієприкметники виражають ознаку діючого предмета (згасаюче світло – світло згасає, в’януча трава – траві в’яне).
Пасивні дієприкметники виражають ознаку, зумовлену дією іншої особи чи предмета (спійманий м’яч – м’яча спіймав воротар, виконана вправа – вправу виконали учні).

 

Усі дієприкметники зберігають вид того дієслова, від якого утворюються: бити – битий (недоконаний вид); розбити – розбитий (доконаний вид).

 

НЕ з дієприкметниками

 

1. Не є префіксом і пишеться разом, якщо дієприкметник виступає в ролі означення і не має залежних слів. Плаче жінка з діточками в нетопленій хаті.
2. Не є часткою і пишеться окремо, якщо дієприкметник:
а. виступає в ролі присудка. Хата не метена;
б. має залежне слово: ніким не метена хата;
в. має протиставлення: не заплетене, а розпущене волосся.

 

Безособові форми на -но, -то

 

У сучасній українській мові від усіх пасивних дієприкметників минулого часу із суфіксами -, -т- утворюються незмінні дієслівні форми на -но-то, наприклад: засіяний – засіяно, покладений – покладено, з’ясований – з’ясовано, здобутий – здобуто, политий – полито, розкритий – розкрито.

 


Дієприслівник

 

Дієприслівник – особлива незмінювана форма дієслова, що, вказуючи на додаткову дію, пояснює в реченні основне дієслово.  Плавці мчали до берега, захлинаючись водою, пробиваючись крізь кригу.
  Дієприслівник зберігає значення виду того дієслова, від якого утворюється. Іти – ідучи (недокон. вид); прочитати – пр.очитавши (докон. вид).
 У реченні і дієприслівник, і дієприслівниковий зворот найчастіше виступають у ролі обставини: Собака, покрутившись (обставина), знехотя потюпав геть. Отак сплелись життя і пісня, переливаючись в одне (обставина).

 

Дієприслівниковий зворот  це дієприслівник із залежними від нього словами.
  Дієприслівниковий зворот відокремлюється в реченні комами незалежно від місця. Сонце, показавшись зранку, посунуло знову за хмари. Теля стояло, розставивши стрункі ноги, й помукувало, повернувшись до річки.
 Одиничний дієприслівник відокремлюється, якщо він означає додаткову дію, час, причину, умову, а не спосіб дії. Дівчина, стрепенувшись, підвела голову. Христя, розпрощавшись, похилила луками додому. 
  Не відокремлюються дієприслівникові звороти, які стали фразеологізмами. Треба не сидіти склавши руки, а працювати.

 

Вид

 

  Дієприслівники недоконаного виду творяться від основ слів теперішнього часу за допомогою суфікса -учи, якщо дієслово І дієвідміни, і суфікса -ачи, якщо дієслово належить до II дієвідміни: 
бер-уть + -учи = беручи;                    слуха[й-у]ть + -учи = слухаючи;
суш-ать + -ачи = сушачи;                  сто[й-а]ть + -ачи = стоячи.

 

 Дієприслівники доконаного виду утворюються від основ інфінітива за допомогою суфіксів -ши-вши. Якщо дієслівна основа закінчується на голосний звук, то вживається суфікс -вши, а якщо на приголосний – -шиприбрати – прибравши, допомогти – допомігши.
  Іноді суфікси -ши-вши можуть мати і дієприслівники недоконаного виду на зразок бігши, нісши, робивши.
 У дієприслівниках, утворених від дієслів на -ся (-сь), після -учи-ачи-вши, -ши зберігається суфікс -сьусміхаються – усміхаючись, прокинутись – прокинувшись.

 

  Увага! Дія, названа дієприслівником, повинна стосуватися в реченні того ж діяча, що й дія, названа присудком.
Неправильно: Побачивши друзів, мене охопила радість.
Правильно: Коли я побачив друзів, мене охопила радість.

 

  Не може мати дієприслівникового звороту односкладне безособове речення.
Неправильно: Перебуваючи в Парижі, мені хочеться відвідати Лувр.
Правильно: Перебуваючи в Парижі, я хочу відвідати Лувр.

 

НЕ з дієприслівниками

 

  Не з дієприслівниками пишеться окремо, крім тих випадків, коли дієприслівник не вживається без не або входить до складу префікса недо-: не укриваючись, не дослухавши до кінця не здужаючи (не змогти), але невгаваючи, нездужаючи (хворіти), нехтуючи, непокоячись, недооцінюючи, недописавши, недоваривши. 

Тести до уроку:

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з української мови та літератури №31 "Дієслово (дієприкметник, дієприслівник)."

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з української мови та літератури №32 "Дієслово (дієприкметник, дієприслівник): Продовження"

Корисні посилання:

Зауваження до низки дієприкметників

Дієприслівник

Дієприкметниковий зворот, його відокремлення на письмі 

Новости

Поздравляем всех посетителей нашего сайта с наступающими праздниками!От всего нашего коллектива желаем в Новом году свежих впечатлений, новых знаний, приятного...
Колектив Освітнього порталу "Внешколы" щиро вітає усіх освітян з Днем учителя! Шановні учителі, дякуємо Вам за вашу важливу і складну...

Топ-10

Постмайданное образование Вот уже в четвёртый раз мы составляем рейтинг школ Харькова по результатам сдачи внешнего независимого оценивания (ВНО или...

© 2013-2018, All rights reserved. Образовательный портал "ВнеШколы"