Войти

Авторизация

Имя пользователя
Пароль *
Запомнить меня

Онлайн-урок №9 "Козацько-селянські рухи в Україні наприкінці ХVІ — у 20 -30-х рр. ХVІІ ст."

Онлайн-урок №9 "Козацько-селянські рухи в Україні наприкінці  ХVІ — у 20 -30-х рр.  ХVІІ ст."

30.11.2015 о 18.30

info hist

Конспекти до уроку:

Конспект 11. Козацько-селянські рухи в Україні наприкінці ХVІ – у 20 -30-х рр. ХVІІ ст.

 

Антифеодальний та визвольний рух в Україні поступово зміцнювався, переростаючи в козацько-селянські повстання, що були серйозною загрозою для польсько-шляхетського панування.

 


Козацько-селянськi повстання пiд проводом Криштофа Косинського та Северина Наливайка

 

1. Козацько-селянське повстання під проводом К. Косинського (1591  1593 рр.). Головний бій у 1593 р. під П’яткою.
2. Козацько-селянське повстання під проводом Северина Наливайко (1594 1596 рр.). Головні бої: під Білою Церквою (1595 р.) та під Солоницею (1596 р.).

 


Повстання 1625 р. пiд проводом Марка Жмайла

 

  Масове покозачення селянства після Хотинської війни призвело до каральних експедиції на Київщину на чолі з коронним гетьманом      С. Конецпольським. Це призвело до спалаху нового повстання. Головний бій: біля Курукового озера.

 

  Результат: укладення Куруківської угоди у 1625 р. (установлювався козацький реєстр кількістю 6 тисяч, козакам дозволено обирати собі старшину).

 


Повстання 1630  1631 рр. пiд орудою Тараса Федоровича (Трясила)

 

  Козацько-селянське повстання під проводом Т. Федоровича (Трясила). Головні бої – під Переяславом. Результат: Переяславське перемир`я 1631 р.
  Після цього повстання у 1632 р. були укладені «Статті для заспокоєння руського народу»  державно-політичний акт, виданий королем Владиславом IV, що узаконював існування православної церкви в Україні.

 


Iван Сулима. Зруйнування Кодака

 

  Кодак – фортеця на березі Дніпра, побудована польським урядом для контролювання шляху на Запорозьку Січ. У 1635 р. І. Сулима із невеликим загоном козаків вдерся до Кодака, знищив залогу і зруйнував фортецю. Сулима і його прибічники були захоплені і передані полякам для страти.

 


Козацьке повстання 1637 – 1639 рр. Павло Бут, Дмитро Гуня, Якiв Острянин

 

  Козацько-селянське повстання під проводом Павла Бут, Дмитра Гуні, Якова Острянина (Остряниці).

 

  Головний бій: під Кумейками 1637 р.

 

  Після цього польський сейм у 1638 р. затвердив «Ординацію Запорозького реєстрового козацтва»  документ, спрямований на ліквідацію привілеїв козацтва.

 

Тести до уроку:

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з історії України №11 "Козацько-селянські рухи в Україні наприкінці XVI – 20 - 30-х рр. XVII ст."

 

Корисні посилання:

Обітниця Івана Сулими

Хотинская битва

Новости

Поздравляем всех посетителей нашего сайта с наступающими праздниками!От всего нашего коллектива желаем в Новом году свежих впечатлений, новых знаний, приятного...
Колектив Освітнього порталу "Внешколы" щиро вітає усіх освітян з Днем учителя! Шановні учителі, дякуємо Вам за вашу важливу і складну...

Топ-10

Постмайданное образование Вот уже в четвёртый раз мы составляем рейтинг школ Харькова по результатам сдачи внешнего независимого оценивания (ВНО или...

© 2013-2018, All rights reserved. Образовательный портал "ВнеШколы"