Войти

Авторизация

Имя пользователя
Пароль *
Запомнить меня

Онлайн-урок №7 "Українські землі у складі Речі Посполитої"

Онлайн-урок "Українські землі у складі Речі Посполитої"

16.11.2015 о 18.30

info hist

Конспекти до уроку:

Конспект 7.Українські землі у складі Речі Посполитої

Люблiнська унія 1569 року

  1569 р., – Люблінська унія: Польське королівство і Велике князівство Литовське об`єдналися в єдину державу – Річ Посполиту. Ця подія мала велике значення для правового становища українських земель і, насамперед, це позначилося на їх адміністративно-політичному устрої.


Адміністративно-територіальний устрій

  Річ Посполита
1. Провінції: Велика Польща, Мала Польща (українські землі), Литва.
2. Воєводства: В Малій Польщі їх було 6 (Руське, Белзьке, Волинське, Подільське, Брацлавське, Київське). Згодом було приєднане сьоме воєводство – Чернігівське.
3. Землі і повіти: наприклад, Руське воєводство складалося з 5 земель (Львівська, Галицька, Перемишльська, Сяноцька, Холмська), а Київське воєводство – з 2 повітів (Овручський та Житомирський).

 

Державний лад Речі Посполитої

  За формою правління Річ Посполита була дворянською республікою, яку очолював король. Вищим органом влади був Сейм. Вищою судовою інстанцією був коронний трибунал. У кожному повіті існував земський суд, який був становим – шляхетським. Земельні суперечки вирішувалися підкоморними судами. У містах діяли королівські державні (гродські) суди. У них розглядалися кримінальні справи всіх станів.


Братства

  Братства  це громадські організації православного міщанства Їх утворення було пов`язане з прагненням українського міщанства об`єднати зусилля для захисту своїх соціально-економічних інтересів і боротьби проти насильницького окатоличення й ополячення. Істотна риса братств – прагнення до об`єднання і матеріальної підтримки своїх членів. Важливою була і політична сфера діяльності братств. 
  Одним із найвпливовіших в Україні було Львівське братство при Успенській церкві (1586 р.). Братські організації існували в багатьох містах Галичини, Волині, Холмщини та Поділля.

 

Становище Української православної церкви. Церковнi собора в Брестi в 1596 р. Утворення греко-католицької церкви.

  Реформація – це християнський церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади. 
  Головною причиною занепаду православної церкви в Україні була втрата власної держави. Проблема взаємостосунків православної і католицької церков знову загострилася з утворенням Речі Посполитої. З’явилася ідея церковної унії. Серед прихильників унії були:
1. М. Рогоза;
2. Іпатій Потій («батьком унії»);
3. Кирило Терлецький. 
В середовищі української шляхти і частини православного духівництва формувався табір супротивників унії:
1. В.- К. Острозький;
2. Г. Балабан;
3. М. Копистенський.
  Проте король Сігізмунд ІІІ своїм універсалом підтримав унію. Таким чином, під верховенством Папи римського було об`єднано польські католицькі і українські православні церкви, утворилася нова, греко-католицька церква, яка містила окремі риси православ’я та католицьких догматів. 
  Риси нової греко-католицької церкви:
1. підпорядковувалася Папі Римському; 
2. церковні обряди, свята та таїнства залишалися православними, а мова богослужінь – церковно-слов`янська. 
3. окремі догмати залишаються католицькими.
4. уніати отримували такі ж права як і католики, зокрема звільнялися від податків.
5. представники уніатського духовенства отримували представництво в польському сеймі.
Результат: Берестейська церковна унія розколола суспільство замість того, щоб, як вказується в універсалі Сігізмунда ІІІ, «зберегти й зміцнити» єдність Речі Посполитої.

Конспект 8. Узагальнення з тем «Найдавніші часи» і «Київська Русь»

Найдавніші часи. Початки людської цивілізації

1. Привласнювальний тип господарства – перша в історії форма господарювання, коли люди споживали готові продукти природи. До цих занять відносять: полювання, збиральництво, рибальство. 
2. Відтворювальний тип господарства  спосіб життя, який ґрунтується на землеробстві та скотарстві. У цьому випадку люди вже споживають продукти, створені власне ними.

Державний лад грецьких колоній

1. Колонізація – заселення та освоєння вільної території, а також загарбання якоїсь країни або краю, що супроводжується визиском, підкоренням, або іноді винищенням місцевого населення.
2. Республіка  форма державного правління, за якої верховні органи державної влади обираються на певний термін, з окресленими законами повноваженнями; існує поділ влади на законодавчу, виконавчу, судову.

Київська Русь

1. Велике розселення слов’ян – переселення слов’ян, яке відбулося в Європі у VI  VII ст. в процесі Великого переселення народів.
2. Язичництво – релігійні вірування, обожнення сил природи, тварин та рослин, а також людиноподібних істот: русалок, мавок тощо
3. Полюддя – процес об’їзду князем підвладних йому земель з метою збору данини.
4. Сюзеренітет-васалітет – система правовідносин, побудована на особистій залежності одних феодалів від інших, отримала широке розповсюдження в країнах Європи (в тому числі в Київській Русі) в період середньовіччя. Ця система земельних відносин передбачала те, що васали визнавали над собою зверхнiсть сильнiшого (сюзерена). Васал отримував вiд сеньйора феод (спадкове земельне володiння) i був зобов`язаний нести за це вiдповiднi повинностi (вiйськову службу i т.п).
5. Вотчина (отчина) – одна з форм феодальної землевласностi в часи Київської Русi. Походить вiд слова «отчина», тобто батькiвська власнiсть, що переходила у спадок. Виникла в X  XI ст. (князiвська, боярська, монастирська) в процесi формування приватної власностi на землю; успадкована феодальна земельна власнiсть (на вiдмiну вiд подарованої – помiстя).
6. Митрополія – церковно-територіальна одиниця, яку очолює митрополит.
7. Парафія – нижча церковна адміністративна одиниця, фактично територія, на якій живуть члени громади, вірні одному храму.
8. Унітарна держава – форма територіального устрою, за якою держава є єдиною та цілісною, та територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами.
9. Федеративна держава – форма територіального устрою, за яким держава є союзною та складається с кількох державних утворень, що мають певну політичну самостійність.
10. Олігархія – правління нечисленної групи заможних і впливових людей.
11. Монархія  форма державного правління, за якої найвища державна влада повністю (необмежена, абсолютна монархія) або частково (обмежена, конституційна монархія) належить одній особі  спадкоємному монархові.

Боротьба проти монголо-татарських завойовників

1. Золота Орда  держава кочівницького типу, що існувала між 1240 –1502 роками у степах Східної Європи, Центральної Азії та Західного Сибіру. Виникла на базі монгольських завоювань 1220  1240-х років.
2. Орда – військо кочовиків, а також місце, де перебувала ставка хана.
3. Улус  Володіння монгольського хана на території Центральної Азії і Східної Європи. Після смерті Чингісхана його держава розпалась на кілька великих володінь, або улусів, які були поділені між його синами та внуками.

Культура ІХ  ХІІ ст.

1. Етнос  історично сформована на визначеній території стійка сукупність людей, що має єдину мову, загальні риси й стабільні особливості культури і психології.
2. Ікона  живописне, мозаїчне або рельєфне зображення Ісуса Христа, Богородиці, святих і подій Святого Письма.
3. Фреска  живопис на вологій штукатурці, одна із технік настінного малярства. Фресками називають також твір, виконаний у цій техніці.
4. Книжкова мініатюра  твір образотворчого мистецтва невеликого розміру в рукописах, книгах, на полотні тощо, відзначається особливо тонкою технікою виконання.

Українські землі у складі іноземних держав

1. Ставропігія  автономна православна церковна одиниця (церква, монастир, братство), яка підлягає юрисдикції не місцевому ієрархові, а безпосередньо патріархові і користується спеціальними правами (догляд над духовенством, іноді навіть над ієрархами).

Тести до уроку:

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з історії України №7 "Українські землі у складі Речі Посполитої"

Онлайн-тест підготовки до ЗНО з історії України №8 "Узагальнення з тем: «Найдавніші часи» і «Київська Русь»."

Корисні посилання:

 

 

Новости

Поздравляем всех посетителей нашего сайта с наступающими праздниками!От всего нашего коллектива желаем в Новом году свежих впечатлений, новых знаний, приятного...
Колектив Освітнього порталу "Внешколы" щиро вітає усіх освітян з Днем учителя! Шановні учителі, дякуємо Вам за вашу важливу і складну...

Топ-10

Постмайданное образование Вот уже в четвёртый раз мы составляем рейтинг школ Харькова по результатам сдачи внешнего независимого оценивания (ВНО или...

© 2013-2018, All rights reserved. Образовательный портал "ВнеШколы"